Димка Гочева: да четем „Литературен вестник“

Posted: 05.04.2016 in Събития
Етикети:, , ,
12901240_1113591988692377_8099159452223805446_o

Снимка: Александър Байтошев

А в брой 12 на вестника за тази година има не само рецензия за поетическата книга на Камелия Спасова Кеносис, прочетена в полъха на античните веяния в нея от Яница Радева, но и три много важни интерпретации на основополагащи съчинения в античната естетика и философия:

лекцията на Футоши Хошино върху За възвишеното на Лонгин и част от изследването на Камелия Спасова на Софистът на Платон, върху което тя работи отдавна.

Онези от нас, които взеха участие в Международния семинар „Истина и софистика“, проведен на 14 и 15 март в нашия Университет, споделиха радостта от съвместното прочитане и обсъждане на текстовете.

На края на това кратко съобщение пожелавам щастлив и красив нов месец на всички посетители на сайта ни, на всички членове и приятели на Асоциацията.

 

АРУКО

В най-веселия ден на годината, посветен на хумора и шегата, започвам този пост с тъга в началото: тъжно е, че имаме само един литературен седмичник у нас. Весело е, че все пак той оцеля вече 25 години! Наскоро ще има тържество за юбилея на вестника в „Перото“.

И понеже работата в последния работен ден от седмицата е много, сега накратко:

В последния брой на ЛВ за миналата година имаше две много важни рецензии:

отзив на доц. д-р Невена Панова за книгата-хабилитация на доц. д-р Герасим Петрински Късноантична и византийска канонична реторика. УИ „Св. Климент Охридски“, 2014 г., както и за новия, вече трети превод на Пир(ът) на Платон на български език, осъществен от д-р Георги Гочев в поредицата на „Изток-Запад“ и публикуван в края на миналата 2015 г. Тази рецензия е на Николай Узунов и спрямо някои от твърденията в нея реагирах на моя блог към края на декември.

View original post 128 more words

Вашият коментар