При Mамута

учени, поети, музиканти, роботи –
срещи около човешкото


[19.01.201228.02.2012; 29.03.2012; 
14.05.2012; 22.10.2012; 22.11.2012; 21.1.2013]

Идея: Миглена Николчина
„При Мамута – срещи от следващия вид“, сп. „Пирон“, брой 5: eсен-пролет 2011-2012

Организатори: Миглена Николчина, Камелия Спасова, Мария Калинова,
Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ 

Концепция: Форумът „Грация и гравитация“ се преражда в „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“. Мястото също се сменя – ще бъдем в Ректората на СУ, минавайки през неговите лабиринти, ще се озовем до музея, който пази скелети на праисторически същества. „При Мамута“ събира езици и публики, сближава поезия, музика и наука, като поставя под въпрос границите на човешкото. В края на събитието се се разглежда Музея по палеонтология и историческа геология на СУ, където сред растителните и животински фосили, се разкрива тайната, че мамутът всъщност не е мамут…

При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото VII

mammut7

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ Ви кани на форума:
При Мамута: Учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото VII

Време: 21 януари [понеделник], 19:00 часа
Място: 292 аудитория, Северно крило, 4 етаж,
Ректорат, СУ „Св. Климент Охридски“

Поезия: Иван Ланджев
Музика: Георги Георгиев, китара [група „Остава“]
Наука [математика]: проф. Иван Ланджев

Бистра Величкова – „Убежище за културата под скелета на Мамута“

Фейсбук на събитието

С предстоящата седма среща форумът „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“, появил се от една щастлива хрумка на проф. Миглена Николчина, става на една годинка. На 21 януари от 19.00 часа в 292 аудитория на Ректората на СУ отново ще се изплъзнем от коловоза на очакваното чрез комбинацията от поезия, музика и точни науки.

Поетът Иван Ланджев за първи път ще се срещне с математика Иван Ланджев. Поетът Иван Ланджев обещава да чете нови текстове от ръкописа на идната си книга. Той е завършил философия и културология (магистърска програма „Изкуства и съвременност”) в СУ „Св. Климент Охридски”, а в момента е докторант по руска литература на XIX век в същия университет. През 2010 г. дебютната му стихосбирка „По вина на Боби Фишер” бе номинирана за Националната награда за поезия „Иван Николов”. Участник в международни поетични фестивали, четения и научни конференции в САЩ, Русия, Австрия, Словения. Работи като сценарист. Освен всичко останало през последните двайсет години е верен фен на Георги Георгиев (китара) от група „Остава“, с когото заедно ще миксират поезия и музика. Да, няма лъжа и измама, Георги Георгиев от „Остава“ на живо „При Мамута“. Отрано заемете своето място в тази среща! Накрая ще се състои лекцията на проф. Иван Ланджев, преподавател по математика и информатика в НБУ, който може би ще ни разкаже за тайните на числото π, за съвпаденията и вероятностите, или пък нещо напълно неподозирано.

Не губете търпение, посветените вече знаят, че краят на вечерта завършва с разходка в Музея по палеонтология и историческа геология заедно с доц. д-р Марин Иванов, в която прастарите чудовища се надигат за нов живот или поне за нова история…

Иван Ладжев

Мисли през сушав сезон

Има и такова остаряване:

житейският опит намалява с годините.

Погледът се избистря, но не от мъдрост,

а от невежество,

чисто като витрина.

Достолепие е произволна дума

от никога неотварян речник.

Не може да се каже за походката ти.

Изобщо, малко може да се каже.

Гърбът е видимо превит,

но е такъв отдавна. Не е от сега и

не заради тежест – в някакъв момент

решил си да постъпиш по-практично.

Никой не те вини.

Ти притежаваше автомобил.

Читател бе на сутрешната преса

и не беше меломан.

Днес имаш точно три истории,

но все разказваш тая

за пияните руснаци.

Не си забравял да гласуваш.

Все по-рядко разпознаваш дъщеря си.

Четеш една и съща книга

за народна медицина,

опитваш се да размотаваш

неизбежното.

И никой не те вини.

Но смъртта е най-малкият

ти проблем тази седмица.

Да, ще те споходи:

като всичко останало,

което не те промени.

Само че преди да дойде тя,

ще те погали по главата

онази толкова по-страшна мисъл:

че ти май нямаш

никакво оправдание.

При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото VI

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ Ви кани на форума:
При Мамута: Учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото VI

Време: 22 ноември (четвъртък), 19:00 часа
Място: Аула, Ректорат, СУ „Св. Климент Охридски“

Поезия: Силвия Чолева
Музика: проф. Анатоли Кръстев– виолончело
Наукадоц. Димитър Божков

Това е шестата среща в рамките на форума „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“ и последната за тази календарна година. Така че ако още не сте присъединявали към тези събитие, сега е моментът. Този път на 22.11.2012 от 19 часа сме в класическите предели на Аулата на Ректорат, СУ „Св. Климент Охридски“ , а разходката в края на вечерта в Музея по палеонтология и историческа геология заедно с доц. д-р Марин Иванов ще ни въведе в дебрите на праисторически чудовища, фосили с необичайни форми и разкази за най-древни пластове време.

„При Мамута“ събира в изисканата поезия на Силвия Чолева, виолочелото на проф. Анатоли Кръстев и кибернетичната лекция на доц. Димитър Божков. Гласът на Силвия Чолева освен като водещ в културните предавания по радио „Христо Ботев“, го разпознаваме и през дръзката поетика от стихосбирките Детето на глухонемите (1993); Вход (1996); Внимателно (2001); Картички (2007) и Писма (2007). Поезията ще ни върне в градините на детството, градини от сънища, в лабиринти от писма и картички, които огъват времевите перспективи не и без помощта на музикалните изпълнения на  един от най-известните български виолончелисти. Анатоли Кръстев преподава в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, където е професор, а понастоящем заместник ректор. Ръководи майсторски класове във Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, Португалия, Бразилия, Македония и др. Записал е над 25 компактдиска, като последният му диск е с музика на български композитори от XX век.

Накрая лекцията на доц. Димитър Божков, преподавател в Техническия университет, ще ни изтръгне от поетическия унес, за да ни потопи в света на кибернетиката. Неговата лекция „Основни понятия на информатиката – отношение между реалност и модел“ ще ни въведе в основни понятията от информатиката като информация (сигнал, информация, знание, синтаксис, семантика, кодиране); алгоритми (дефиниция, елементи, пример); модел (отношение между реалност и модел) и архитектура (фон Нойман, Харвард, софтуерна архитектура).

Затягайте коланите, приближаваме се към света на роботите!

Силвия Чолева
 

„и тук може да се живее”
Ева Липска

и така може да се живее
на студено
на тъмно
на гладно
между зъбите
само с възглавницата на думите

Фейсбук на събитието

Видео от изданията на „При Мамута“ от сезон 2011-2012,
Представя: Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“
Видео: Галина Георгиева

При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото V

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ Ви кани на форума:
При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото V

Време: 22 октомври (понеделник), 19:00 часа
Място: 292 аудитория, Ректорат, Северно крило, 4 етаж

Поезия: Едвин Сугарев
Музика: Йоан Сугарев
Учен физик: доц. д-р Леандър Литов, тема „Хигс бoзон“ 

Новият сезон на форума „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“ се открива. Отново сме в 292 аудитория на Ректорат, СУ „Св. Климент Охридски“, в непосредствена близост до Музея по палеонтология и историческа геология, където в края на събитието доц. д-р Марин Иванов ще ни въведе в дебрите на праисторически чудовища, фосили с необичайни форми и разкази за най- древни пластове време.

Петата ни среща се очертава като напълно разтърсваща. Стихове с тътен ще чете Едвин Сугарев, нахлузил маската на поетичния си персонаж Големия Еди – за да ознаменува превръщането си в мамут. От книгите„Мрежата на Индра“ през „Палеонтология на любовта (Любовни поеми)“ до текстовете, писани специално за събитието, ще чуете – това е поезия, която отзвучава навътре. Със свои авторски електронни парчета ще се включи младият музикант Йоан Сугарев паралелно и/ли последователно с поезията. Накрая идва и лекцията на доц. Леандър Ливтов, която ще ни въведе в тъмните страни на Вселената, като разкаже по-детайлно за новината, с която наскоро гръмнаха медиите: откриването на нова елементарна частица, наречена Хигс бозон. Доц. Литов оглавява катедрата по Атомна физика в СУ и ръководи българския екип към Европейския център за ядрени изследвания CERN, където се извършват изследванията, свързани с Хигс бозона. Квантова физика, атомна маса, елементарни частици – идва ли нова научна революция? Гответе се за тази среща!

Фейсбук на събитието


При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото IV

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и
София: Поетики/ Седмици на четенето ви канят на форума:

При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото IV 

Време: 14 май, 19:00часа,
Място: 65 аудитория, Ректорат, Южно крило

Поезия: Хуан Антонио Берниер
Музика: HELP ME JONES
УченПабло Канямарес, тема „Вторият закон на термодинамиката“

Четвъртата среща от форума „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“ е с испанска магия и дуенде. Поезия ще чете младият испански поет Хуан Антонио Берниер, чиято четвърта стихосбирка – „Дървета с боядисани в бяло стволове” – се очаква да излезе скоро на български в превод на Лилия Табакова. Ще последва (внимание…) музиката на „Help Me Jones”! Това са Константин Тимошенко, Марий Росен и Андрония Попова –Рони, които ще добавят още дуенде към събитието.  Защото, точно както старият майстор разказал на Лорка, дуендето идва не от гърлото, а се изкачва от петите нагоре. Вечерта ще завърши с лекция на испанския преводач Пабло Канямарес върху „Философски импликации на вторият закон на термодинамиката”, или сам той  обобщава този закон for dummies така: „Ние всички ще умрем”.  В края на събитието – традиционната разходка из Музея по палеонтология и историческа геология ще превърти кадъра към отминалите времена, за да съживи с разкази древните бозайници и техните нрави.
Не е за изпускане…

Help me Jones, При Мамута в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“, 29.03.2012,
оператор Галина Георгиева

Фейсбук събитието

Кратки бележки за участниците:

Хуан Антонио Берниер е испански поет и писател, роден в Кордоба през 1976 г. Завършва Испанска филология в местния университет. Още двадесет и две-годишен издава първата си книга  – La costa de los sueños /“Брегът на сънищата”/, 1998. Следват Luces dentro del bosque /„Светлини в гората“/, 2000; и най-знаменитата му досега Así procede el pájaro /“Така прави птичката”/, 2004 г. За нея през 2005 година получава наградата за поезия “Критично око” на Испанското национално радио. Отношението му към българската поезия е много активно. Заедно с Рада Панчовска и Лиляна Табакова участва в подбора и превода на „Сияйна тишина. Осем български поети”. Предстои да излезе от печат превода на избрани стихотворения на Борис Христов, направен в сътрудничество с Лиляна Табакова. Понастоящем е лектор в СУ„Св. Климент Охридски”.http://juanantoniobernier.blogspot.com/

РАДИАТОР ПОД ПРОЗОРЕЦА

Реката
се търка в бреговете си,
за да не замръзне.
Нейното тяло
мълчаливо протестира,
ако престана да я докосвам.

„Help Мe Jones” е нов музикален проект, създаден от Константин Тимошенко и Марий Росен. Музиката им може да се определи като микс от ню уейв и синтроп, който носи настроението и електронния звук на 80-те. Help Мe Jones описват началото така: „Идеята възникна спонтанно. Една вечер импровизирахме заедно и се получи „Метеорити” – първото ни парче. След това решихме да се занимаваме по-сериозно и така се появи много музикален материал. Всеки от нас имаше предварителен опит. Костя с музикални проекти като „Les Enfants du Paris” и „Akkord i On”, а Марий с текстове за „Nasekomix”
Повече информация за Help Me Jones: @MySpace ; @SoundCloud;  @Facebook

Пабло Канямарес е преводач на ООН, работи по въпроси на селско стопанство в Организацията по прехрана и земеделие в ООН.
Роден в Ла Манча и много обича боза.

При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото III

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ ви кани на форума:

При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото III

Време: 29.03.2012 от 19.00 часа
Място: Аула, Ректорат на СУ „Св. Климент Охридски“

Поезия и фотография: проф. Цочо Бояджиев
Музика: проф. Венцеслав Николов, виолончело
Учен: д-р Пламен Попиванов, тема „Триединният мозък“

Третата среща от форума „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“ застива в чистотата и съвършенството на класическите форми, за да ги изпълни с един съвременен глас. Този път събитието ще открие виолончелото на проф. Венцеслав Николов, който в програма „Контрасти“ ще ни разходи от Сарабанда на  Йохан Себастиан Бах до Серенадата от Ханс Вернер Хенце. Майсторското му изпълнение повече от 50-години огласява световните музикални сцени. Внимание: който закъснее, ще трябва да слуша и изчака във фоайето антракта, защото концертът не се прекъсва! Следва поезията на проф. Цочо Бояджиев, съпътствана с прожекция на негови фотографии, така че диалогът между древното и съвременното изкуство продължава. Вечерта ще завърши с лекцията на д-р Пламен Попиванов, заместник директор на Александровска болница, на тема „Триединният мозък“. Краят на събитието отново предвижда отваряне на вратите на Музея по палеонтология и историческа геология, в който белите фосили от гигантски чудовища кротко пазят тайната на най-дълбоката древност…

Не забравяйте мястото е различно – Аулата на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“, часът остава същият!

Програма “КОНТРАСТИ”

проф. ВЕНЦЕСЛАВ НИКОЛОВ, виолончело

• Жак Ибер – Гирларзана
(1890 – 1962)
• Йохан Себастиан Бах – Сарабанда в сол мажор  BWV 1007 (1685 – 1750)
• Ханс Вернер Хенце – Из „Серенада“ (1926 – 2009)

• Йохан Себастиан Бах – Сарабанда в ре минор BWV 1008
• Макс Регер – Ларго (1873 – 1916)

• Йохан Себастиан Бах – Сарабанда в до мажор BWV 1009
• Спиричуъли (обработил В.Николов)

• Йохан Себастиан Бах – Сарабанда в ми бемол мажор BWV 1010
•  Сулхан Цинцадзе – Чонгури (1925 – 1991)

• Йохан Себастиан Бах – Сарабанда в  до минор BWV 1011
• Сергей Прокофиев – Марш (из “Детска музика“) (1891 – 1953)

• Йохан Себастиан Бах – Сарабанда в ре мажор BWV 1012
• Рохельо Тахел – Сарабанда и фламенко

• MATTEO GOFFRILLER – 1726 г.“Ex Cossmann“

При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото II

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ ви кани на форума:

При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото II

Време: 28.02.2012 от 19.00 часа
Място: 292 аудитория (северно крило, 4 етаж), Ректорат на СУ „Св. Климент Охридски“

Поезия: Петър Чухов, Иван Христов
Музика: Иван Вълев, Гриша Маникатов, Петър Чухов, Иван Христов
Учен орнитолог: Любомир Профиров

Фейсбук събитие

Камера и монтаж: Галина Георгиева

Втората среща от форума „При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“ е на 28.02.2012 (вторник) от 19 часа. Този път поезията на Петър Чухов e в рок аранжимент – с китарата на автора, баса на Иван Вълев и барабаните на Гриша Маникатов. Иван Христов, от своя страна, влиза като поет, учен, човек, музикант, робот и мамут – едновременно! След което ще чуем разказа на учения орнитолог Любомир Профиров „Птиците от Древността до наши дни“, при което ще бъдем посветени в езика на птиците и на техните любовни ритуали. Неотменно в края на събитието се предвижда разходка из Музея по палеонтология и историческа геология, където миналият път се установи, че огромният запазен скелет не е от никакъв мамут, а от гигантския бозайник дейнотериум, изровен край Хасково през 1963. Очаквайте нови разкрития и на тази среща…

При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото I

При мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото I

Време: 19.01.2012 от 19.00 часа
Място: 292 аудитория (северно крило, 4 етаж), Ректорат на СУ „Св. Климент Охридски“

Поет: Амелия Личева
Музика: Mytrip
Учен палеoнтолог: доц. д-р Марин Иванов

Снимки от събитието

Фейсбук събитие

Форумът „Грация и гравитация“ се преражда в „При мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“.  Мястото също се сменя – ще бъдем в Ректората на СУ, минавайки  през неговите лабиринти, ще се озовем до музея, който пази скелети на праисторически същества. Първата  среща „При мамута“ е на  19.01.2012 от 19.00 часа в 292 аудитория (Северното крило, 4 етаж), когато поезията на Амелия Личева и музиката на Mytrip, ще бъдат съпътствани от разказа на палеонтолога доц. д-р Марин Иванов за древните времена, населявани от огромни чудовища. В края на събитието се предвижда разходка из музея по палеонтология и историческа геология, където сред растителните и животински фосили, ще се разкрие тайната, че мамутът всъщност не е мамут…

Вашият коментар