Дискусионен мамут 01

Posted: 10.03.2013 in Семинари

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”

Дискусионен мамут 01
[
Абсолютно и относително]

15 март 2013 г.
18:00 часа
Нова конферентна зала на СУ

01_dis.mammiut_vidiskyДискусионният мамут е форум, на който големи и необятни научни теми ще се предлагат за обсъждане по повод на конкретни книги или събития. Темата на първата среща от тази серия е “Абсолютно и относително”,  а книгата, дала повод за подобен разговор е “Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт” от Васил Видински. Поканените дискутанти са Миглена Николчина (която ще води дискусията), Димитър Денков, Ани Илков, Лилия Гурова, Георги Господинов, Васил Видински.

Събитията и книгите ще са само отправна точка. От тях  ще бъдат подбирани и извличани достатъчно широки теми, така че да са споделими и предизвикателни по отношение на различни хора, дискурси и общности. С обхвата си “Дискусионният мамут”  цели да събере хуманитарните и точни науки, да направи възможен (или по-скоро да поднови) техния диалог.

За книгата и автора

Книгата Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт проследява зараждането на един от най-важните и продължителни исторически конфликти във философията на природата: борбата между релативисти и абсолютисти по отношение на пространството, времето и движението. Катализатор на този конфликт е Рене Декарт – първият, опитващ се да създаде последователна релационистична система във физиката (Principia Philosophise, 1644), която обаче започва да ерозира още с възраженията на Нютон (Philosophiae Naturalis Principia Mathematics, 1687). Изследването разкрива и разгръща фундаменталните светогледни позиции на двамата учени през персонална, понятийна и контекстуална рамка. Ако използваме клишета, то в крайна сметка бащата на модерната философия (Декарт) и бащата на модерната физика (Нютон) се разминават – точно както се разминават непрестанно идеите и понятията.

Васил Видински е преподавател в катедра История на философията, Софийскии университет „Св. Климент Охридски“. През 2007 защитава докторска дисертация: „Взаимодействие между философия и физика при Рене Декарт и Исак Нютон (проблемът за относителността)“.

Фейсбук събитие

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s