Мария Калинова: [Мария Радулова, „Приложни походки“]

Posted: 26.10.2010 in Критика
Етикети:,

„Гамбитски” находки

сп. Книгите днес, бр. 5 юли 2005, 19- 20.

Мария РадуловаПриложни походки, ИК „Жанет- 45”, 164 стр., ISBN 954-491-218-5

Поредният силен роман от поредица „Гамбити” е на младата авторка Мария Радулова. Нейните „официални баклавички на походката” от дебютната й стихосбирката.„Плюш по решетките” дефилират пет годни по- късно и в прозата й. „Приложни походки” е своеобразен художествен пачуърк, умело „прилагане” на постмодерни техники за съшиване едно към друго на непоследователни парчета от разказа. На читателя е предложен сетивен роман- калейдоскоп, през който може да види болестния свят на „идеалната разсеяност”- аутизма. Сложно, хедонистично писане, кореспондиращо с почерците на Джоан Харис, Луис Карол, Флобер.

Удоволствието от романа на Мария Радулова идва колкото от изненадите на езиковите игри, толкова и от самия сюжет, който предизвиква и поддържа техните капризни появи. Главната героиня Ива, оттегчена от работата си- страниране на всекидневник, от „наливане” на обяви с послания от рода на: ела отзад, искаш ли ученички, секс на работното място, напляскай ме, решава да се отдаде на друго занимание. Заедно с приятелката си Инна и по-малката й сестра Ида отваря домашна сладкарница подобно на Жулиет Бинош от „Шоколад”. Романът обаче неочаквано започва с „кадър”, в който Ива решава да си приготви…аутизъм. Симптомите на болестта са четени като рецепта, така че диагнозата, вместо да се настани у нея „автентично”, се оказва плод на размисъл, решение и актьорска дарба. Сюжетопораждащ за романа е прокараният още от първите страници модел на преживяването на света от Ива като вътрешно режисиране на една кино продукция. Редуват се вместо обикновени възприятия и реакции стопкадри, излизане на сцената, дублиране, суфлиране, етюди, позиране, заучени реплики. Безспорно най- важните зрители са мъжете в живота й- Антикваря, Иманяра и Дегустатора.

Шантавото именуване, поведение и решения на главната героиня не биха били проблем за възприемането, ако всичко това не беше достъпно за читателя през не по- малко обърканото монтиране на отделните кадри в романа. Така „Приложни походки” работи на няколко нива, на едно ниво той е объркан, хаотичен, абсурден, на друго е напътстващ, съветващ, пълен с полезна информация, на трето-асоциативен, остроумен, интуитивен, на следващо- символичен, нуждаещ се от разкодиране, знаков. Едно е сигурно, Мария Радулова дава любопитни рецепти за походки в романа.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s